Hoppa till innehåll

Sweden Social Web Camp 2010

augusti 21, 2010

Så har det då gått ett år till… sedan förra SSWC.

Foto: Gitta Wilén

Mitt deltagande i år kändes lite mer betraktande än i fjol. Förra året hade jag tänkt mig att bara kolla, men hade en egen session och kastade mig med hull och hår in i alla diskussioner. I år, när jag visste vad det handlade om, hade jag tänkt vara aktiv, men upptäckte själv att jag var mer passiv. Kanske var det mängden deltagare som gjorde att det kändes större, vad vet jag. Jag var i alla fall extremt aktiv under fredageftermiddagen, då jag agerade campets egen riksspelman och hann ta emot i alla fall 6 båtlaster med blekingsk folkmusik på bryggan 🙂

Kolla inlägg på min musikblogg.

En session jag gick på handlade bl a om att på egen hand ge ut romaner, med i princip alla medier i åtanke, e-bok, papper, osv. Intressant! Där råder fortfarande klasskillnader och recensenter och förläggare lägger fortfarande mer fokus på pappersvärlden.

I mina egna tankar (som jag höll för mig själv eftersom jag vara en kollare i år) poppade associationer upp om hur mina tonårsdöttrar plöjer Fan Fiction på nätet (mest Harry Potter och New Moon!) och hur läsande och skrivande liksom blandas. Kan bli en bra session för nästa år…

Sen var det ett spelutvecklingsföretag som vill samarbeta med en filmmakare. Problemet där är att när man ger sig in i den kulturella sektorn finns sällan pengarna på samma tid och plats (eller volym) som i den kommersiella, så deras frågor handlade om hur man bl a kan söka bidrag.

Jag besökte också en session om en nystartad förening som vill få museer och andra kulturinsitutioner att hitta lösningar genom sociala medier. Spännade och behjärtansvärt! Ska nog gå med i föreningen…

Tyvärr, var det lite trångt i .se-ladan, så det blev utomhussessioner som jag svepte emellan. Hamnade andra halvan på sessionen om Makt och kön på nätet. Många samlades där, och säkert lika många kvinnor som män. Att bara titta på HUR kön och makt fungerar på nätet, utan att blanda in känslor är tämligen svårt, för att inte säga omöjligt (särskilt om man är kvinna tror jag). Det är väldigt svårt att diskutera kön utan att hamna i frågor som handlar om jämställdhet och rättvisa och de metoder (som ex. kvotering) som används för att komma tillrätta med problemen.

Jag konstaterar bara att forskningen pekar på tre olika sätt för en kvinna att reagera i en ojämlik situation. Om jag placerar det forskningsresultatet i en av de frågor som diskuterades under sessionen, att män retweetas oftare än kvinnor på Twitter, så skulle det se ut så här 1) Man förstår inte frågan och har över huvud taget inte sett mönstren och menar att man bara är en människa och värderas för det 2) Man tänker att ”jamen, då är det väl så att kvinnor skriver  sämre inlägg. Vi får skärpa oss och bli roligare” 3) Man blir förbannad och tänker att folk är dumma i huvudet och inte har utvecklats  ett spår sedan 1800-talet och nu får man förbanne mig lyfta fram kvinnor som bloggar och med röda pilar peka på dom så alla ser!

OCH alla tre yttringarna uppstod i sessionen, även om jag klätt dom i mina egna ord (utom citatet i punkt 2!).

Summeringen av campet är ändå, tror jag, att social medie-världen är inte en total digital värld, utan man försöker istället på ett smart sätt inkorporera digitala medier bland alla andra kommunikationsverktyg vi har omkring oss, telefoner, böcker, fysiska möten, osv osv. Kanske är vi på väg mot något slags social ubicomp i alla fall…

Sista sessionen vi gjorde på lördagen var att gå en runda förbi campingen och kolla på galningarna som hoppade från Dödskalleklippan.

Campingen och Camilla och Johan

(film: Johan Ronnestam)

Det har skrivits många härliga bloggar om campet och jag lägger en länklista nedan. Men allsången under lördagsmiddagen måste också nämnas som en av höjdpunkterna. It’s fun to stay at the SSWC!!

Så här var det :

(film: @pelles, klipp: @bjornfalkevik)

Beas tankar

Summering av allt som skrivits under sswc10

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: